Järki palvelee tunteita Minulla on asiasta mielipide, tarvittaessa minulla on muitakin mielipiteitä (Groucho Marx)

Kempeleen ekokylä on Juha Sipilän luomus - kannattakaa

Kempeleen kymmenen omakotitalon ekokylä on lajissaan Euroopan ensimmäinen. Ainutlaatuiseksi hankkeen tekee se, että asuinalue on täysin uusiutuvaan energiaan perustuva eikä sitä ole kytketty valtakunnan sähköverkkoon.

Ekokylän sähkö- ja lämpöenergia tuotetaan kokonaan omassa CHP-laitoksessa puuhakkeesta sekä tuulivoimalla. Pilottihankkeen tavoitteena on uusiutuviin energialähteisiin perustuva energiaomavaraisuus, yhteisöllisyys sekä energian säästäminen.

– Alueen talot on rakennettu matalaenergiatasoon. Lämmityksenä on vesikiertoinen lattialämmitys ja kaikissa teknisissä ratkaisuissa on pyritty sähköä säästäviin ratkaisuihin, toimitusjohtaja Juha Sipilä ekokylän rakentaneesta Fortel Components Oy:sta korostaa.

Edullista energiaa

Alueen energia tuotetaan puuhakkeesta kaasuttamalla. Kaasu poltetaan puukaasugeneraattorissa ja talot lämmitetään sähköntuotannossa syntyvällä hukkalämmöllä.

– Alueelle on rakennettu lähilämpöverkko, joka on toteutettu lämpöhäviöiden välttämiseksi matalalämpöisenä, Sipilä kuvaa.

Jokaisessa talossa on 700 litran vesivaraaja, josta saadaan käyttövesi nopeasti. Matalalämpöistä vettä on helppo tuottaa sähköntuotannon hukkalämmöstä, joten erillistä lämmöntuottamista ei tarvita lainkaan. Talojen tuloilmakoneiden energia saadaan lähilämmöstä.

– Energiaa säästäviä ratkaisuja sekä uusiutuvaa energiaa käyttämällä pyrimme energialaskun merkittävään pienentämiseen. Alueen rakentajat ovat myös itse innostuneet energiaa säästävistä ratkaisuista, Sipilä toteaa.

Ekokylä kiinnostaa

Osaan taloista on yhteisten määräysten ja suositusten lisäksi rakennettu maaperän lämpöä hyödyntävää ilmanvaihdon esilämmitystä, jota käytetään kesällä jäähdytykseen. Sähköllä jäähdyttäminen on alueella kielletty.

– Käyttökokemukset ovat rohkaisevia. Ekokylä on herättänyt suurta mielenkiintoa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Alueeseen on tutustunut vieraita muun muassa Saksasta, Sveitsistä, Ruotsista, Ukrainasta ja Hollannista.

Puhdas energia ja sitä tukeva rakentaminen on yksi maailman nopeimmin kasvavista toimialoista.

– Suomessa on hyvä pohja rakentaa uutta osaamista ja liiketoimintaa globaalin valtavirran ympärille, Sipilä sanoo.

Kempeleen ekokylä voitti marraskuussa arvostetun Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n RIL-palkinnon innovatiivisesta kehitystyöstä.

 

 

Veljeni Arto, jota suuresti arvostan, on auttanut käynnistämään ekokylän moottoria. Hän on kehittänyt moottorinohjausjärjestelmän biopolttoaineella toimivaan moduloituu moottoriin. Veljeni on ansioitunut ralli ja muiden auton moottorien virittäjä. Tarkoituksena siinäkin on polttaa polttoainetta mahdollisimman energiatehokkaasti.

 

Polttomoottorin tutkimusyksikkö OAMK Oulu

Hajautetun uusiutuvan energian tuotannon kehitys- ja koulutusympäristö (CHP) –projektia rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan liiton EAKR 2007-2013. Investointihankkeessa rakennetaan liikuteltava, modulaarinen sähkön- ja lämmöntuotannon pilottilaitos Oulun seudun ammattikorkeakoulun tekniikan yksikköön. Hankittavaa polttomoottorin tutkimusyksikköä käytetään erilaisten energiamuotojen tuotekehitys- ja tutkimusympäristössä sekä opetuksessa. Järjestelmän avulla esimerkiksi opiskelijat tekevät itsenäisiä mittauksia ja analyysejä. Tutkimuksia tekevät henkilöt ja tutkittavat kohteet vaihtuvat usein, joten moottorin pitää olla tunnettu ja siihen on oltava helposti saatavilla varaosia. Käyttäjiä ovat yksikön opetushenkilöstö ja opiskelijat sekä projekteihin osallistuvien yritysten edustajat. Tutkittavia kohteita ovat mm. poltto- ja sähkömoottorit. Laboratoriossamme kaikille hankittavien laitteiden tulee olla yhteensopivia nykyisten laitteiden ja järjestelmien kanssa. Olemme rakentaneet useista laitteista ja järjestelmistä mittauskokonaisuuden, jota hyödynnetään rinnakkain uusien järjestelmien kanssa. Toimituksen tulee sisältää: - kontti - toimintavalmis voimayksikkö (moottori, moottorinohjaus, generaattori, jäähdytysjärjestelmä) - kaasunsyöttölinjasto - verkkoonsyöttöyksikkö Kysymykset 18.12.2012 mennessä vain sähköpostilla: arto.lehtonen@oamk.fi


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

En nyt ole varsinaisesti tutustunut tuohon ekokylään. Siinä taitaa tietyllä tapaa kiteytyä Sipilän keskustalaisuuden malli. Sopivan kokoinen ryhmä voi toteuttaa itsensä kokoisen projektin. Mikäli yrittää liian pienellä joukolla, aina joku resurssi loppuu. Jos taas pieneen asiaan kytkee liian suuren joukon, koko hanke jäykistyy ja asiat muuttuvat organisaation hallinnaksi varsinaisen tavoitteellisen toiminan sijaan.

Ylätaso antaa vain yleiset suuntaviivat ja rajat. Niiden rajojen sisällä lopputoteutus on ensisijaisesti tekijöiden itsensä päätettävissä. Mitä tiukemmat rajat annetaan ulkoapäin, sitä vähemmän jää alatasolle optimoitavaa. Sopii aika moneen järjestelmään.

Mielenkiintoinen ja hyvä kirjoitus.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Kiitos kommentista, olet oivaltanut minua paremmin.

Itseäni viehättää se, että Sipilä on hankkinut varakkuutta kilpailemalla tietotaidollaan vapailla markkinoilla ja sitten ohjannut älyllistä ja aineellista varakkuuttaan tuollaisen jopa maailmanluokassa tärkeän projektin aikaansaamiseen.

Hän on lisäksi osannut kysyä huippuasiantuntijoilta.

Tässä toinen esimerkki

KEMPELE. Yrittäjä Juha Sipilä, 47, puhkuu poikamaista intoa, kun hän esittelee puukaasulla kulkevaa autoaan. El Kamina -nimen saanut häkäpönttöauto on Sipilän silmäterä, eikä ihme: parin vuoden aikana mies on käyttänyt pilkettä eli pientä koivuklapia polttavan auton rakentamiseen 1500 työtuntia. Saman verran tunteja keskivertosuomalainen tekee vuodessa palkkatöitä.

Sipilän vaivannäkö ei ole ollut turhaa, sillä 20 vuotta vanha Chevrolet El Camino -avolava-auto on kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Yrityksen ja erehdyksen kautta koottu pyttyratkaisu toimii: moottori käy ja auto kulkee tiellä kun mikä tahansa toyota tai mersu.

Paitsi että El Kamina on muista tiellä liikkuvista ajopeleistä poiketen aito ekoauto. Puu sitoo kasvunsa aikana sen hiilidioksidin, mikä häkäpönttöajossa vapautuu.

"On mahtava tunne, kun voin ajaa puulla", Sipilä sanoo. "Tämä on ollut minulle haave pikkupojasta lähtien."

Erikoinen kulkupeli on herättänyt liikenteessä ansaittua huomiota. Ihmiset tulevat kertomaan Sipilälle kokemuksistaan, siitä kuinka pönttöjä ennen vanhaan nuohottiin tai kuinka häkäpöntöllä kulkevia autoja piti työntää ylämäessä.

Suomessa oli sodan aikana käytössä enimmillään 25000 häkäpönttöautoa, laskee Puukaasun aika -kirjan tehnyt Stuart Köhler. Vaikka häkäpöntöt toimivat vähän niin ja näin, puuta oli pakko käyttää, koska tuontipolttoaineista oli maassa kova pula.

Sodan ajoista on kuljettu pitkä matka. Sipilän vierellä El Kaminan penkillä on tietokoneen näppäimistö, jolla hän voi säätää kaasuseoksen koostumusta. Ihan kaikki ei silti ole muuttunut, sillä modernissakin häkäpönttöautossa tuhkat pitää poistaa tuhannen kilometrin välein.

"Ei tästä koskaan tule kansanautoa", Sipilä sanoo. "Tämä vaatii viitseliäisyyttä. Polttoaine pitää tehdä syksyllä ja kuivattaa ennen käyttöön ottoa. Tai ehkä, jos ABC-huoltamolla olisi puusäkkejä myytävänä..."

Juha Sipilä tienasi miljoonansa kännykkäteollisuudessa. Miehen oma kiinnostus on viime vuosina kuitenkin suuntautunut bioenergiaan.

Ekoinnostus sai alkunsa, kun Sipilä kymmenen vuotta sitten halusi mökilleen sähköt. Sähköyhtiö vaati linjojen rakentamisesta niin hurjan hinnan, että insinöörimies sisuuntui ja päätti ottaa mökin sähköt tuulesta.

"Kun sitten sain vapaa-ajan asunnon ja auton toimimaan, päätin kokeilla, voisiko kokonainen kortteli saada sähkönsä ja lämpönsä bioenergiasta", hän kertoo uusimmasta hankkeestaan.

Sipilän kotikunta Kempele ryhtyi viime talvena vihdoin kaavoittamaan asuinaluetta, jossa kaikki talot saavat energian korttelin omasta, valtakunnan sähköverkosta irrallaan olevasta voimalasta.

Ekohankkeet kuulostavat siltä kuin Sipilä haluaisi asettua globalisaatiokehityksen vastavoimaksi ja siirtyä omavaraistalouteen.

"Ennemmin houkuttimena on mahdollisuus työntää pieni piikki siihen, että postiluukkuun vain tippuu ilmoitus 'olemme jälleen korottaneet energian hintaa kymmenen prosenttia'."

"Ja minä uskon tähän hajautettuun energian tuotantoon."

Sipilä pitää hajautettua tuotantoa myös houkuttelevana sijoituskohteena. Hän on pannut kännykkäteollisuudesta tienaamiaan rahoja toistaiseksi kahteen Oulun seudulla toimivaan bioenergiafirmaan, CCM-Poweriin ja Chempolikseen.

CCM toimittaa Kempeleen ekokylälle puun kaasutustekniikkaan perustuvan pienvoimalan. Chempolis taas kehittää prosessia, jolla oljesta ja ruokohelpistä tehdään autojen polttoaineena käytettävää bioetanolia.

Sipilän bioenergiasijoitukset ovat toistaiseksi vielä varsin pieniä, alle miljoona euroa, mutta hän on valmis siirtämään it-sijoituksissa olevat rahansa bioenergiayhtiöihin.

"Laajasti ymmärrettynä energia muodostaa puolet maailman bisneksistä", hän sanoo. "Minun käsittääkseni siellä on tapahtumassa yhtä iso murros kuin tietoliikenteessä 1980-luvulla, kun siirryttiin automaattisiin kännykkäverkkoihin."

Sipilälle meneillään oleva murros on niin selvä, ettei sitä tarvitse ruveta selittämään. Kyse on tietenkin siitä, että maailma siirtyy öljypohjaisista uusiutuviin energianlähteisiin.

"Tekniikan ihmiselle tällaiset murroskohdat ovat paljon kiinnostavampia kuin vaiheet, jossa teollisuudenala kypsyy." Kännykkäalan haasteista Sipilä ei enää jaksa innostua.

Bioenergiaherätyksen saanut mies ei väitä olevansa pelastamassa maailmaa, ei myöskään rikastumassa. "Itse tekemällä saan olla vähän syvemmällä mukana muutoksessa", hän selvittää motiivejaan.

Häkäpönttöauto jää todennäköisesti pelkäksi kuriositeetiksi, mutta toinen murros, sähköautojen rynnistys, voi Sipilän käsityksen mukaan tapahtua autoteollisuudessa yllättävän nopeasti.

Suomessakin on harrastajavoimin yritetty käynnistää avoimen koodin sähköautohanketta. Sähköautokisan voiton vienevät kuitenkin nykyiset autoteollisuusjätit, joilla on käytössään ylivoimaiset resurssit.

Sipilä hoputtaa Suomea ja suomalaisyhtiöitä tarttumaan ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Hän toivoo myös julkisen vallan toimivan asiassa määrätietoisesti.

"Mitä tiukempia ympäristövelvoitteita asetetaan, sitä enemmän teollisuus joutuu tekemään työtä. Mutta juuri siitä työstä syntyy uutta teknologiaa ja myyntituotteita."

Jos teollisuutta yritetään suojella, sille käy kuin autoteollisuudelle Yhdysvalloissa. Se tekee autoja, joita kukaan ei halua ostaa.

Sipilä kiittelee EU:n tekemiä bioenergia- ja päästölinjauksia. "Suomi voisi asettaa bioenergian käytölle vielä EU:ta tiukemmat määräykset", Sipilä esittää.

Jos asiat tehdään oikein, Suomen tulevaisuus näyttää viime päivien synkistä uutisista huolimatta Sipilän mielestä valoisalta.

"Minä näen hyvin positiivisesti Suomen ja suomalaisten mahdollisuuden selvitä maailmassa. Tällä arvopohjalla ja tällä työmoraalilla meidän pitäisi pärjätä."

"Täyttä häkää kohti tulevaisuutta", Sipilä sanoo ennen kuin El Kamina katoaa lakeuksille.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tiedä häntä, mitä olen oivaltanut. Mutta kiitos kuitenkin.

Hankipas lukulistallesi Heikki Hyötyniemi: Enformaatioteoria. Ilmestyi maaliskuun alussa. Ei ole helppo mutta tarjoaa avoimelle mielelle kaikenlaista pientä pureskeltavaa. Eikä kaikkea ole mikään pakko uskoa tai hyväksyä mutta huimaa pohdintaa se joka tapauksessa on. Ja anna velipojallesikin luettavaksi, koska hän tuntuu olevan säätöpuolen miehiä.

Niin, ja löytyy se netistäkin. Joten voi käydä maistelemassa makupalat sieltä ja vaikka sitten tehdä päätöksen, ottaako sen kirjahyllyyn. Luettavaksi.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Tuohon häkäpönttöön liittyy sellainen tarina että kun auton moottoria yritettiin saada käyntiin toivotulla tavalla se ei heti onnistunut. Sitten asiaa laskettiin Espoossa VTTllä asiantuntijoiden toimesta ja sitten Englannissa ehkä Cambridgessä, molemmat sanoivat että ei onnistu.

Sipilä antoi tehtävän veljelleni ja homma onnistui. Sipilä kertoi Artolle vasta jälkeenpäin että oli laskettu että ei tule onnistumaan.

Steve Jobbs käytti samaa tekniikkaa. Hän vain väitti että joku mahdoton asia onnistuu ja kun riittävästi potkii liikkeelle ja käyttää asiantuntijoita niin mahdottomasta tulee mahdollista.

Pidin itsekin mahdollisena että siirtyisin kannattamaa Kepulaista pääministeriksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siinä tulee kaupan päälle monta muutakin kepulaista ministeriksi. Eikä ole mitään takuuta, että halu ja kyky asuvat samassa ruumiissa. Joten harkitsepas vielä kerran:-) Jos edelleen vastaat kyllä, niin mikä ettei.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Kuten kerroin suhtaudun kepulaisuuteen Juha Sipilää ja sukulaisiani lukuunottamatta kielteisesti, mutta kun Sipilästä tulee kuitenkin pääministeri niin ryhdyn nut kepulaiseksi ja pyrin saamaan mukaan muitakin järkeviä ihmisiä :)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikös tähän ole jo parempikin versio olemassa.
Vielä kun pienkoskemme otettaisiin puolella virtaamasta jakokuntien omistamana käyttöön,niin omavaraisuus huoltovarmuuden suhteen paranisi.

Toimituksen poiminnat